• perfecteuphoria1
  • perfecteuphoria2
  • perfecteuphoria3

Γερνάει ο θυμός;

Γερνάει ο θυμός;

Γράφει η Βάσια Κόλια

Σύμφωνα με το λεξικό, “το κίνητρο του θυμού είναι η αίσθηση του κινδύνου, από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.”

“Από μια συμβολική απειλή της αυτοεκτίμησης ή της αξιοπρέπειας”.
Ουσιαστικά δηλαδή, φόβος. Θυμώνουμε λοιπόν όταν φοβόμαστε ότι μας υποτιμούν ή δεν μας σέβονται.

Και ΝΑΙ...ο θυμός σε γερνάει πριν την ώρα σου. Εκτός του ότι σε κάνει να εκκρίνεις ορμόνες που δηλητηριάζουν τον οργανισμό σου, παραμορφώνει και τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου. Δημιουργεί βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο και ειδικά ανάμεσα στα φρύδια, ρυτίδες στο άνω χείλος λόγω του συνοφρυωμένου ύφους και καθοδικές ρυτίδες στα πλάγια του στόματος.

Το να θυμώνεις δεν είναι κακό. Ο θυμός είναι αυτός που μας επιτρέπει να βάλουμε τα όρια μας και να λέμε “όχι” όπου χρειάζεται.  

Το να κρατάς το θυμό μέσα σου όμως, κάνοντας τα χατίρια όλων των άλλων ή να υπομένεις πράγματα που σε δυσανασχετούν, είναι πολύ κακό για σένα. Γιατί ο χρόνιος συγκρατημένος θυμός, σε αρρωσταίνει, σε αποπροσανατολίζει και μπορεί να ξεσπάσεις εκεί που δεν πρέπει και με λάθος τρόπο.  
 

Ο Βούδας είπε ότι: “Δεν πρόκειται να τιμωρηθείς για το θυμό σου, θα τιμωρηθείς από το θυμό σου”  
 

Όταν ήμασταν μωρά και θυμώναμε με κάτι πάρα πολύ, το δείχναμε αμέσως τσιρίζοντας ή βγάζοντας θυμωμένες κραυγές. Παρατήρησε ένα μωρό. Όταν θυμώσει, το ξέρει όλη η γειτονιά. Εμείς οι μεγάλοι το χαρακτηρίζουμε “πολύ χαριτωμένο”, γελάμε με τις αντιδράσεις του και τις βρίσκουμε αστείες. Έτσι το αφήνουμε να ξεσπάσει το θυμό του, γιατί το θεωρούμε διασκεδαστικό. Αυτό κάναμε και εμείς όταν ήμασταν μωρά και οι μεγάλοι γύρω μας γελούσανε. 
 

Έπειτα μεγαλώσαμε λίγο, αρχίσαμε να περπατάμε και να μιλάμε και όταν θυμώναμε και αντιδρούσαμε με τον τρόπο που ξέραμε, οι μεγάλοι άρχισαν να μας κοιτάζουν αυστηρά και να μας μαλώνουν. Πολλές φορές, μας βάζανε και τιμωρία. Δεν ήμασταν πλέον τόσο χαριτωμένοι.  
 

Μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο, με το που θυμώναμε βλέπαμε ξαφνικά ένα δάχτυλο να κουνιέται μπροστά στο πρόσωπο μας, συνοδευόμενο από ένα…. “μην το ξανακάνεις αυτό, μην τολμήσεις να μου αντιμιλήσεις ξανά, τα κορίτσια δεν κάνει να θυμώνουν” κλπ. Έτσι εκπαιδευτήκαμε να μην εκφράζουμε το θυμό μας και ως ενήλικες χρειάστηκε πολλές φορές να “τον καταπιέσουμε” ή να συμβιβαστούμε, σφίγγοντας τις γροθιές.  
 

Τώρα όμως αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορείς να εξωτερικεύσεις όλο τον καταπιεσμένο θυμό που έχεις μέσα σου, ακριβώς όπως έκανες όταν ήσουν μωρό. Μόνο που τώρα θα χρειαστεί να είσαι κάπου μόνη/μόνος, ώστε να μην πέσεις στην κριτική των άλλων ή να μην χρειαστεί να νιώσουν άβολα. Σου δίνω μερικούς τρόπους, που χρησιμοποιώ κι εγώ, για να ξεσπάς το θυμό σου ακίνδυνα ώστε να μη σε δηλητηριάζει:


Μια δυνατή τσιρίδα ή κραυγή μέσα στο αυτοκίνητο με τα παράθυρα κλειστά, αποτελεί μια θαυμάσια ενέργεια απελευθέρωσης του καταπιεσμένου θυμού. Μπορείς να πας και σε ένα λόφο αν έχεις τη δυνατότητα. Όπου νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις, χωρίς να ενοχλήσεις ή να ενοχληθείς από κανέναν.  
 

Επίσης μία έντονη επίθεση στα μαξιλάρια σου, θα ήταν καλή ιδέα. Άρχισε να χτυπάς τα μαξιλάρια σου δυνατά και συνέχεια. Καν’ το και θα με θυμηθείς. Φρόντισε μόνο να είσαι μόνος/η στο σπίτι, γιατί οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν την κατάσταση και πιθανόν να θορυβηθούν. Αυτό που κάνεις είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Εκείνη τη στιγμή αποδεσμεύεις από μέσα σου το θυμό σου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για σένα. Δεν έχεις ανάγκη τις κριτικές και τα σχόλια των άλλων.  
 

Τις περισσότερες φορές όταν ξεσπάμε τον θυμό μας, αυτόματα εκείνη τη στιγμή “ξεπετάγεται” και η πραγματική αιτία στο μυαλό μας. Για να είμαι ειλικρινής, χρησιμοποίησα πολλές φορές αυτό με τα μαξιλάρια όταν ένιωθα θυμωμένη και δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί είμαι θυμωμένη. Στο τέλος, πάντα ο πραγματικός λόγος ξεπηδούσε στο μυαλό μου.
 

Μία άλλη πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι η “αναπαράσταση” όπως λέω καμιά φορά, ειδικά όταν ο θυμός σου αφορά κάποιο άτομο. 
Μπορείς να φανταστείς ότι μιλάς στο άτομο με το οποίο είσαι πολύ θυμωμένη. Πες του όλα όσα θα ήθελες και δεν μπόρεσες. Φώναξε, μάλωσε, ακόμη και να βρίσεις μπορείς. Βγάλε από μέσα σου όλο το παράπονο και το θυμό που έχεις γι’ αυτό το άτομο, σαν να το έχεις μπροστά σου. Πίστεψε με, είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Σημασία έχει να βγάλεις εσύ από μέσα σου το θυμό και όχι να σε ακούσει αυτός με τον οποίο είσαι θυμωμένη. 

 

Να θυμάσαι ότι ο θυμός είναι συναίσθημα. Άρα δημιουργείται από τις σκέψεις που κάνεις. Πρόσεξε τις σκέψεις σου. Ο θυμός μπορεί να μας προστατέψει από άδικες επιθέσεις άλλων αλλά όταν τον διατηρούμε μέσα μας με τις σκέψεις μας, γίνεται δηλητήριο που σκοτώνει όχι μόνο κάθε χαρά στην καρδιά μας αλλά και μας γερνάει πριν την ώρα μας.

"Διάβασες ένα απόσπασμα από το e-book της Βάσιας Κόλια, Reiki Teacher & Δημιουργό του Reiki Online® "Reiki, η ζωή αλλιώς". 
​Μπορείς να βρεις το ebook "εδώ" 

Υ.Γ Και μια και βρισκόμαστε σε site ομορφιάς και ευεξίας, προτείνω για τις βαθιές ρυτίδες έκφρασης, την αγαπημένη μου Συσφικτική κρέμα THAVMA CREAM. Θα τη βρεις εδώ. Τη χρησιμοποιώ από τα 43 μου και μπορώ να σου εγγυηθώ ότι κάνει πραγματικά θαύματα.

Ώρες Λειτουργίας


- Δευτέρα εως Παρασκευή

  10.00πμ - 8.00μμ


- Σάββατο 10.00πμ - 14.00μμ

 και Κυριακή Κλειστά